Inom hospicevården är volontärer viktiga. Orsaken är inte att få billig arbetskraft utan att få med vanliga människor i vårdmiljön. De tar in vardagslivet och ger utomståendes reflektioner på verksamheten. Volontärernas viktigaste uppgifter inom hospicevården gäller sådant som har med dagligt liv att göra - deltar inte i omvårdnaden. Arbetet som volontärerna utför avlastar personalen så att dessa kan ägna mer tid åt samtal och omvårdnad. 

Här har vi alla fina volontärer som gör ett fantastiskt ideellt arbete på Hospice Gabriel. På bilden finns lunchvärdinnor, kvällsvärdinnor och bakvärdinnor. De som sköter trädgården, veckohandlar, skriver minnesblad, sköter IT och hjälper till med statistik. Några är festfixare, ordnar anhörigträffar, sköter om och införskaffar färska blommor, sköter fot- och hårvård. En är galleriansvarig och en är hustomte.  Det finns volontärer som "passar avd" vid arbetsplatsmöten, de som sträcker tvätt, kommer med sylt och saft m.m. 

Volontärerna är inte med i själva vårdarbetet, men de sätter guldkant på tillvaron för gäster, närstående och medarbetare. I den palliativa vården i Sverige finns det c:a 200 volontärer och då finns 42 av dessa på Hospice Gabriel vilket är helt fantastiskt. Deras fina arbetsinsats motsvarar två heltidstjänster.  Volontäruppgiften ska upplevas som meningsfull för alla parter, volontärer, gäster på hospice och deras närstående samt personalen. 

Tre personer i personalgruppen är ansvariga för volontärverksamheten. De svarar för rekrytering, utbildning, samordning, arbetsledning, uppbackning och ömsesidig utvärdering av volontärarbetet. De upprättar ett kontrakt med varje volontär. 

 

Vill Du bli volontär på Hospice Gabriel?
Skulle Du vilja bli volontär i vår verksamhet. Vi har behov av personer som kan hjälpa till som lunch- och/eller kvällsvärdinna.
Ta i så fall kontakt med volontäransvarig personal, Åsa Jenschke, Nettan Larsson eller Helene Adolfsson, tel: 0510-855 00 eller via mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.